Direct naar de inhoud

Vaste activiteiten

Leden van de afdeling Arnhem-Rijnstreek organiseren verschillende activiteiten. Alle leden van het Humanistisch Verbond, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom aan deze activiteiten mee te doen (of om zelf een activiteit te organiseren). Wanneer je belangstelling hebt voor een activiteit, neem dan contact op met de contactpersoon van de betreffende groep. 

Leesgroepen

In de omgeving van Arnhem zijn verschillende actieve leesgroepen. Een leesgroep komt maandelijks bijeen om een boek te bespreken. In onderling overleg stelt de groep een titellijst samen. Deze lijst bestaat uit fictie en non-fictie. Degene die een boek heeft ingebracht bereidt een korte inleiding voor, waarna de groep over het boek in gesprek gaat. Dit leidt vaak tot boeiende discussies.

Meld je voor de leesgroep Arnhem aan bij Rebecca Middelkoop en voor de leesgroep Velp bij Tom Hommes.

Gespreksgroepen

Gespreksgroep Velp

Ongeveer eens in de zes weken komt tussen 14 en 16 uur in Velp een gespreksgroep bij elkaar. De groep bespreekt maatschappelijke, ethische en culturele onderwerpen. De afgelopen jaren vonden gesprekken plaats aan de hand van boeken van onder meer Roxane van Iperen, Pieter Omtzigt en Kim Putters. Eind juni 2023 hebben wij de bespreking van het boek Homo Deus van Harari afgerond. De deelnemers lezen de boeken. Een van de deelnemers bereidt de bijeenkomst voor en stuurt vooraf een aantal vragen aan de deelnemers.

De gespreksgroep Velp heeft op dit moment zes deelnemers in de leeftijd van 65 tot 90 jaar en staat open voor enkele nieuwe deelnemers. Het is ook mogelijk een keer vrijblijvend deel te nemen aan een bijeenkomst.

Meld je aan bij Bert Pentinga.

Brilduikers

De deelnemers van deze gespreksgroep komen eenmaal per maand samen bij een van de leden thuis, in de ochtend of in de middag. Deelnemers bereiden om beurten een onderwerp voor. Van tevoren wordt er ter voorbereiding een artikel  met enkele vragen rondgestuurd. De bijeenkomsten zijn serieus, maar informeel. Ze beginnen altijd met een rondje hete hangijzers. Daarin krijgt iedere deelnemer de gelegenheid op tafel te leggen wat hem of haar bezighoudt.

Meld je aan bij Marloes Sonneveld (0318 484 174) of Joke de Hoog (0317 356 971).

Actieve groepen

Museumgroep

De museumgroep bestaat uit cultuurliefhebbers die vier keer per jaar een museum bezoeken. Elk bezoek wordt steeds georganiseerd door een ander lid. De groep bezoekt op zaterdag of zondag een kunstmuseum met moderne en/of klassieke kunst. Iedereen is welkom, dus ook  wie geen lid is van het HV.

Meld je aan bij Maria van Kempen.

Wandelgroep

De wandelgroep wandelt elke laatste zondag van de maand. De wandelingen vinden plaats in de natuur, in de ruime omgeving van Arnhem. We wandelen bij voorkeur over landgoederen en op klompenpaden. Tijdens het wandelen genieten we van de omgeving, maken we nader kennis met elkaar, spreken we over het leven en andere dingen, of zwijgen we juist. We maken wandelingen van 5 tot 10 km, zo’n anderhalf tot twee uur lopen. Van tevoren, tijdens de wandeling en/of afloop is er (meestal) gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.

We hebben gekozen om elke laatste zondag van de maand vanaf 13.00 uur te wandelen (m.u.v. december). Handig voor in je agenda. Zo weet je lang van te voren wanneer de wandelingen zullen zijn. Belangstellenden krijgen elke maand een e-mail met informatie over de komende wandeling.

Meld je aan via [email protected]

Filmbezoek

Filmclub Arnhem

De filmclub bezoekt maandelijks, meestal in de avond, een interessante film, doorgaans in Focus Filmtheater in Arnhem. Na afloop is er gelegenheid tot napraten over de film. De groep bestaat op dit moment uit zo’n 25 personen en werkt met een jaarrooster. Elke maand kiest een ander lid een film. Het filmbezoek is elke eerste week van de maand, maar steeds op een andere dag. Introducés zijn welkom.

Ook mee naar de film? Meld je aan bij Nico Lippe.

Filmclub Ede & Wageningen

In de regio Ede-Wageningen heeft onze afdeling twee filmclubs die elke maand een film bezoeken. Om zowel mensen met een voorkeur voor de middag als voor de avond iets interessants te bieden, kiezen we zowel een film voor ’s middags in Cultura Ede (elke derde dinsdag van de maand), als een film voor ’s avonds (elke derde maandag van de maand) in het Heerenstraattheater in Wageningen. Na afloop praten we gezellig na over de film.

Als je je aanmeldt krijg je de informatie van beide filmgroepen, dan kun je zelf kiezen of je meegaat met de middag- of met de avondfilm of misschien wel met beide films.

Ook mee naar de film? Meld je aan bij Nico Lippe of Marloes Sonneveld.

Samen eten of drinken

Koffieochtend Renkum

Elke tweede dinsdagochtend van de maand kun je vanaf 10:15 uur aanschuiven voor een goed gesprek aan onze stamtafel in Renkum.

Meer informatie bij Marloes Sonneveld (0318 484 174).

Samen Lunchen Wageningen

Elke maand van 31 dagen lunchen we gezamenlijk voor een redelijke prijs (ca. € 15) bij een restaurant in de regio Ede-Wageningen. Mee-eten? Laat je op de mailinglist zetten.

Meer informatie bij Coos Hoogerkamp of Marloes Sonneveld (0318 484 174).

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief