Direct naar de inhoud

Verdiepingsdag: De dialoog – Arnhem (uitverkocht)

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

De Wasserij, Arnhem, Arnhem

Adres:

Molenbeekstraat 26A

Contact

Arnhem-Rijnstreek
Naar Google Maps

Hoe kun je je toch met je medemens verbinden, ook al heb je een andere mening? Het beoefenen van de dialoog kan hierbij helpen.

De ander als mens blijven zien, daar gaat het om. Ook al zegt die ‘a’ en jij ‘b’. In een dialoog gaat het niet om het overtuigen van de ander, maar om te leren van en met elkaar. Met aandacht, stilte, het stellen van goede vragen, verdiepend luisteren en zelf ook gehoord worden. Op deze dag leer je hoe je een dialoog voert: een verbindend gesprek.

Hoe ziet de dag eruit?

Beeld verdiepingsdag De dialoog

Op deze verdiepingsdag ga je aan de slag met verschillende dialoogmethodieken en theorieën. De belangrijkste bron van wijsheid ben je echter zelf en de andere deelnemers. Je (be)oefent samen de dialoog onder begeleiding van een ervaren docent.

1. In gesprek met jezelf: de innerlijke dialoog: Ben je echt nieuwsgierig naar het verhaal van de ander? Durf je jezelf te bevragen? Je gaat via oefeningen eerst de dialoog met jezelf aan. En je leert meer over de grondhouding die nodig is voor een goede dialoog.

2. De kracht van verbindend luisteren en spreken: Luisteren we wel echt? En hoe vertel je jouw verhaal op zo’n manier dat je daarmee de ander uitnodigt om door te vragen? Met verbindende tips & tricks ga jij de dialoog aan.

3. Elkaar bevragen, samen denken: Wat doet dat met je? Je leert kijken voorbij de woorden, en je krijgt meer inzicht in de ervaringen en associaties van de ander.

4. Einddialoog: In deze laatste oefening vallen alle opgedane inzichten in kennis samen. Je ervaart hoe je uit je ‘gewone’ manier van praten met de ander kunnen stappen.

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Deze verdiepingsdag is er voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek waarin je elkaar gelijkwaardig kunt ontmoeten, maar nog niet precies weet hoe je zo’n gesprek kunt voeren.

Leerzaam, inspirerend, verrassend, confronterend. Ik kijk er met veel plezier op terug en ben mij bewuster geworden van mijn eigen manier van communiceren.

Uitverkocht. Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

Datum en prijs

Aanmelden

Deze verdiepingsdag is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Docent: Roland Gerritsen

Roland Gerritsen begeleidt mensen bij keuzes in het leven. Hij studeerde Humanistiek en heeft lang gewerkt als humanistisch raadsman in het gevangeniswezen. Tegenwoordig werkt hij als lifecoach en reflectiebegeleider en geeft hij cursussen voor het Humanistisch Verbond. “Ik hou ervan om mensen te laten nadenken over hoe ze in het leven staan.”

Veelgestelde vragen

 • Is voorkennis vereist om mee te doen?

  Bij de verdiepingsdag is een digitale reader inbegrepen. Die ontvang je uiterlijk een week van tevoren. Het is niet verplicht, maar wel handig als je deze voorafgaand doorneemt. Verdere voorkennis is niet vereist.

 • Ben je veel tijd kwijt buiten de verdiepingsdag om?

  Gemiddeld kost het je een dagdeel (ongeveer 4 uur) om de reader te lezen.  Het lezen van de reader is niet verplicht, maar het helpt wel als je die vooraf leest.

 • Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

  De nadruk ligt op praktijk. Op basis van de theorie ga je vormen van de dialoog uitproberen. Theorie krijg je ook mee op de dag zelf, maar zit voornamelijk in de reader.

 • Komt interactie op sociale media aan bod tijdens de verdiepingsdag?

  Interactie op sociale media wordt aangestipt, maar je leert niet specifiek hoe je daar kunt reageren op reacties die je raken. Vanzelfsprekend kun je de opgedane (praktijk)kennis daarvoor wel inzetten.

 • Als ik niet live aanwezig kan zijn, kan ik dan online meedoen?

  Je kunt alleen terplekke meedoen. Live aanwezigheid geeft een totaal andere dynamiek, die zeer waardevol is. Onmisbaar bij het voeren van de dialoog.

 • Waar kan ik na de verdiepingsdag de dialoog aangaan, om mijn dialoogvaardigheden verder in de praktijk te brengen?

  Veel afdelingen van het Humanistisch Verbond organiseren regelmatig dialoogbijeenkomsten en humanistische cafés, over allerlei onderwerpen. Kijk bij de afdeling in jouw regio wat het huidige aanbod is.

 • Heb je een andere vraag?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief