Direct naar de inhoud

Cursus: Humanisme – Arnhem

Evenement informatie

Datum en Tijd:

tot

Locatie:

De Wasserij, Arnhem, Arnhem

Adres:

Molenbeekstraat 26A

Contact

Arnhem-Rijnstreek
Naar Google Maps

Wat vind jij belangrijk? Welke waarden horen daarbij? Laat je inspireren door het humanisme. Klassieke én hedendaagse filosofen helpen je op (jouw) pad. 

Al in de Klassieke Oudheid werd nagedacht over de zin van het leven, zoals door Socrates en andere beroemde filosofen. In de Renaissance werden deze Griekse en Romeinse denkers herontdekt. De mensen die hun ideeën bestudeerden werden ‘humanisten’ genoemd. Tot op de dag van vandaag biedt het humanisme handvaten om richting te geven aan het leven. Wil jij ook putten uit deze onuitputtelijke bron van levenswijsheid?

Hoe ziet deze cursus eruit?

In zes interactieve bijeenkomsten bekijk je met je docent de rol van humanisme dichtbij en veraf.

1. Inleiding: wat is humanisme? Je leert meer over de wortels van het humanisme, de ontstaansgeschiedenis en de verschillende periodes. En je ontdekt hoe het humanisme jou kan helpen bij het zoeken naar zin en vragen over je bestaan.

2. Humanisme en de zorg voor jezelf. Met het gedachtegoed van beroemde filosofen in je rugzak verken je de thema’s zelfzorg en autonomie. Ben je een egoïst als je aan zelfzorg doet? Of valt er toch iets voor te zeggen?

3. Humanisme en de zorg voor de medemens(en). De mens draagt zorg voor zichzelf, maar is ook een sociaal dier. In welke mate zijn we verbonden met andere mensen? Via het humanisme onderzoeken we het gemeenschappelijke in alle mensen.

4. Humanisme en de zorg voor de natuur. We zijn niet alleen verbonden met de mensen om ons heen, maar ook met de aarde en al haar niet-menselijke bewoners. Hoe ga je hier verantwoordelijk mee om? Het ‘ecohumanisme’ helpt je op weg.

5. Humanisme en de zoektocht naar zin. De vraag naar de zin van het leven en ons bestaan is van alle tijden. Je komt te weten wat het humanisme jou in deze zoektocht kan bieden.

6. Humanisme wereldwijd. Het humanisme is niet alleen een theoretische levensbeschouwing. Je ziet het terug in wereldwijde verdragen, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Toch kampt het humanisme nog met uitdagingen. Denk maar aan de ongelovigen die nog steeds over de hele wereld worden vervolgd. Hoe doet het humanisme het in de praktijk?

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is er voor iedereen die inspiratie wil opdoen over de zin van het leven. Want je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden.

Datum en prijs

Aanmelden

Heb je een vraag over de cursus? Neem contact op.

Docent en gespreksleider: Bram van Boxtel

Bram is filosoof en humanist. Hij studeerde Humanistiek en Filosofie en promoveert nu aan de Universiteit voor Humanistiek. In zijn werk staat de vanzelfsprekendheid én tegelijkertijd ook complexiteit van relaties centraal: die met onszelf, naasten of vreemden; en de steeds sneller veranderende relaties tussen mens en wereld.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.

Veelgestelde vragen

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

  • Heb je een andere vraag?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief